Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВДоговорът на община Варна с фирмата

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВДоговорът на община Варна с фирмата
Коментари Харесай

Ерджан Ебатин: Варна почти е пред екокатастрофа. Ако се спази закона, ще потънем в боклук

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Договорът на община Варна с компанията за събиране на боклуци изтече на 26 май. Голямата неточност на администрацията е, че в последния ден, на 26 май, имаха опция да създадат анекс към контракта с компанията, защото не направи нова социална поръчка, само че те не го направиха  и това. Може би от общината са разчитали на това, че част от сдругение на три общини, които имат лично хранилище за отпадък в село Въглен, където изнасят отпадъка, само че той не е сепариран, Това обаче опонира на всички цели и националните рамки, които сме дали своят вот. Този боклук би трябвало да се сепарира, а във Въглен единствено се депонира. Идеята е боклюка да се сепарира, да се изгори и това, което не може да се изгори към този момент, да се депонира във Въглен. Този развой сега е нарушен.

Това разяснява в ефира на бТВ Ерджан Ебатин, Движение за права и свободи и началник на Регионалната ревизия по околна среда и води във Варна.

По моя информация в действителност в община Варна е влизала ДАНС, уточни той. ДАНС беше и в нашата ревизия, изясни той.

В момента Варна е съвсем пред екологична рецесия. Депото във Въглен има опция да приема по към 200 тона отпадък на д ен. А битовият боклук на града е над 300 тона. Т.е. надвишава се 24-часовия капацитет. Второ, нямат право от общината да депонират целия боклук там и да заплащат с 40 лв. от горната страна на звук. И третото, даже не става въпрос даже и за пари, а че отпадъка не се сепарира, което опонира на  всички модерни стандарти, уточни той.

Вина имат дирекцията по екология към община Варна, изясни той.

Ако действаме по закон Екоинспекцията в града незабавно би трябвало да затвори депото в село Въглен, само че тогава Варна ще потъне в отпадък. Ние не можем да си позволим такова нещо, за какво ние сме туристически град, а тази година честваме 100 години туристически град. Аз приканвам общината да побърза с публичната поръчка, тъй като става дума за европейско равнище и нито един български град няма сходна политика на ръководство на отпадъците, разяснява той. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР